A belföldi összesítő jelentés értékhatárának változása 2017. július 1-től

Eltérő értelmezések láttak napvilágot az elfogadott nyári adócsomagban szereplő belföldi összesítő jelentés új értékhatárának hatályba lépéséről. A belföldi összesítő jelentés értékhatára 1 millió forint helyett 100 ezer forintra csökken és ezzel a változással összhangban a kiállított számlákon a vevő belföldi adószámát kötelezően fel kell tüntetni az említett értékhatárt elérő számlákon is. Félreértésre az adhatott okot, hogy míg a vevők adószámát 2017. január 1-től kötelező feltüntetni a 100 ezer forint áfa összeget elérő számlákon, ettől eltérően a belföldi összesítő jelentés tekintetében a 100 ezer forintos új értékhatár csak 2017. július 1-től kerül bevezetésre.

2017. július 1-től csak a belföldi adóalanyoktól befogadott számlákról, valamint a nyomdai úton előállított nyomtatvány használatával kibocsátott számlákról kell adatot szerepeltetni a belföldi összesítő jelentésben.

Az olyan számlázó programmal kibocsátott számlák vonatkozásában, amelyek áfa összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot, a jelenlegi jogszabályok alapján 2017. július 1-től online adatszolgáltatásra lesznek kötelezettek az áfa alanyok.