Egyéni vállalkozás szüneteltetése – bejelentési kötelezettségek

Egyéni vállalkozás szüneteltetése is jár bizonyos adminisztrációs és bejelentési kötelezettséggel. Minden hivatalt tájékoztatni kell. Egyéni vállalkozás tevékenységét minimum 1 hónapig, de maximum 5 évig szüneteltetheti. A szüneteltetés kezdő napja a bejelentést követő nap.

Első lépéként az egyéni vállalkozás szüneteltetésének tényét változás bejelentőn keresztül kell eljuttatni az Okmányirodához az ügyfélkapu segítségével. Majd várunk az elektronikus visszajelzésre.

A tevékenység szüneteltetését az webes ügysegéd segítségével lehet elindítani

Figyelem! Ha van az egyéni vállalkozónak igazolványa, akkor azt le kell adni.

Nem elegendő a bejelentést megtenni az Okmányirodánál, hanem a NAV felé is van jelentési kötelezettsége az egyéni vállalkozónak, ha tevékenység szüneteltetése számára a legmegfelelőbb gazdasági lépés.

Ezt a bejelentést a ‘T1041 jelű nyomtatványon lehet megtenni.

 

Mi a teendő Katás egyéni vállalkozás szüneteltetése során?

 

Katás egyéni vállalkozónál arra kell figyelni, hogy egész hónapot kell szüneteltetni, mert különben kötelező az adott hónapra megfizetni a Kata összegét. Függetlenül attól, hogy nem tevékenykedett egész hónapban.  Ha az egyéni vállalkozás szüneteltetése több hónapot érint, akkor minden hónapban be kell jelenteni a szüneteltetés tényét az adóhivatalnak a szintén a ‘T101E jelű nyomtatványon.

A Katás egyéni vállalkozásnak figyelnie kell tevékenységének szüneteltetése során, hogy a Kata éves bevételi határát ilyenkor arányosítani kell.

Kit kell még tájékoztatnia az egyéni vállalkozónak, ha szünetelteti tevékenységét?

Az egyéni vállalkozás bankszámláját vezető pénzintézetnek is be kell jelenteni a szüneteltetés tényét.

 

Miért van értelme szüneteltetni az egyéni vállalkozást?

 

Erre az időszakra nincs járulékfizetési kötelezettség. Igaz ezzel szemben tisztában kell lenni azzal, hogy nem is lesz biztosított az egyéni vállalkozó.

Ha nincs máshol biztosítási jogviszonya az egyéni vállalkozónak, akkor a szüneteltetés időszakára egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie azért, hogy a TAJ kártyája továbbra is érvényes maradjon.

A biztosítási jogviszony intézéséhez sem kell kimozdulnunk otthonról, elegendő az ügyfélkapun keresztül a ‘T1011-es nyomtatványon bejelentést tenni.

Ha úgy dönt az egyéni vállalkozó, hogy folytatja tevékenységét, akkor azt szintén be kell jelenteni az adóhivatalnak.