NMHH: 3+1 változás az infokommunikáció hazai szabályozásában július 1-jével

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közlemény szerint másfél évtized után teljesen új alapokra kerül az elektronikus aláírások és az azokra épülő e-szolgáltatások piacának szabályozása: uniós rendelet és új hazai törvény is hatályba lép július elsejétől.

ü  Folytatódik a kékszámok kivezetése: a még meglévő kékszámok zöldre színeződnek át

ü  Változások az e-aláírások piacán: a weboldal-tanúsítványokat is szabályozzák

ü  Garantált, rendszeres hírközléspiaci adatok – új ösztönző elem a széles sávú fejlesztéshez

ü  + 1. Roamingoljunk észszerűen

Az uniós rendelet bevezeti az úgynevezett bizalmi szolgáltatások fogalmát. Ezek közé tartoznak az eddigi elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatásokon túl az elektronikus kézbesítési szolgáltatások, a weboldal-tanúsítványokkal kapcsolatos szolgáltatások az és az elektronikus bélyegző is.

Az uniós szabályozás a bizalmi szolgáltatások újragondolásával megteremti a szolgáltatások egységes piacát, az egységes jogalkalmazást és felügyeleti szabályokat is. Közölték, a bizalmi szolgáltatásokról az uniónak megküldendő tagállami, úgynevezett bizalmi listát az NMHH vezeti majd, és a szolgáltatások felügyeletét is a hatóság látja el. Az új szabályozással erősödhet a szolgáltatások biztonsága, jobban érvényesülhetnek a felhasználók jogai.

Forrás:

http://nmhh.hu/cikk/171008/NMHH_31_valtozas_az_infokommunikacio_hazai_szabalyozasaban_julius_1jevel