Személygépkocsi és az áfa

Az utóbbi években mindig volt valami téma, ami miatt a személygépkocsik áfa-szabálya előtérbe került.

A telefonokhoz hasonló szabály került az áfatörvénybe 2013. január 1-jétől.
De már az elején tisztázzuk! Hiába szól ebben a két kérdésben szinte szó szerint ugyanúgy a törvény, az adóhatóság értelmezése.

Az adóhatósági tájékoztatók szerint

  • a telefon esetében a számla végösszegéből a magánhasználatot kivonva, a maradék áfájának 70-30%-át kell osztani.
  • a személygépkocsi esetében az 50%-ba belefér a magánhasználat, így az áfa 50%-ának levonásához nincs szükség útnyilvántartásra.

Lehet, hogy a személygépkocsihoz kiadott álláspont majd a telefonokra kiadott tájékoztatót is felül fogja írni.

A továbbiakban a személygépkocsira koncentrálva nézzünk néhány tipikus esetet az áfa szempontjából:

  1. továbbra sem vonható le az áfa az önállóan történt termékbeszerzések esetében. Ilyen az üzemanyag, az olaj, az alkatrész vásárlása
  2. továbbra sem vonható le az áfa olyan szolgáltatásoknál, melyekre tételes tiltás van. Ilyen a parkolás, az útdíj
  3. Levonható az áfa 50%-a az igénybevett szolgáltatások esetében, ilyen például a mosatási költség
  4. azokban az esetekben, amikor együtt valósul meg termék és szolgáltatás számlázása, akkor meg kell vizsgálni, melyik a főtevékenység:
  • egy kötelező szerviz alkalmával beépített alkatrészek a szolgáltatásnyújtáshoz kapcsolódnak, így a teljes számla szolgáltatásnak tekinthető még akkor is, ha a termékek külön sorban kerülnek felsorolásra
  • egy téli gumi vásárlása szereléssel együtt inkább termékvásárlásnak tekinthető, még akkor is, ha a számlán a felszerelés, mint szolgáltatás is leszámlázásra kerül.

Ezekben a „vegyes” az esetekben azt érdemes vizsgálni, hogy melyik az a része a számlának, ami a másik nélkül nem jött volna létre. Az első esetben a szolgáltatás igénybevétele miatt jött létre a termékvásárlás, ezért a szolgáltatás a főtevékenység. A második esetben pedig a termékvásárlás „húzta” magával a szolgáltatást, azaz a kerekek felszerelését, ezért a termékvásárlás a főtevékenység.