Mikor kell pénztárbizonylatot nyomtatni?

A jogszabályok szerint minden cégnek rendelkeznie kell pénzkezelési szabályzattal, ez írja elő többek közt azt is, mikor szükséges bevételi illetve kiadási pénztárbizonylatot nyomtatni.
A pénztárbizonylat egy szigorú számadású nyomtatványnak minősülő dokumentum, melynek szabályozását a cégek a pénzkezelési szabályzatukban fektetik le.
Többnyire akkor kell pénztárbizonylatot kiállítani egy bejövő vagy kimenő összegről, ha más féle bizonylat nem került kiállításra az ügyletről, így csak a pénztárbizonylattal igazolható a készpénzes pénzmozgás. Ilyen eset például amikor az ügyfél letétet ad, a cég tulajdonosa tagi kölcsönként vesz ki pénzt vagy előleget fizet valamelyik alkalmazottjának.
Amennyiben a készpénzes mozgásról számla készül, akkor nem feltétlenül szükséges pénztárbizonylatot készíteni hozzá, mert már a számla is igazolja a készpénzmozgás tényét. Ez alól kivételt képez az az eset, ha a pénzkezelési szabályban lefektetik, hogy pénztárbizonylatot kell készíteni ezekről is. Házipénztár programmal egyszerűen készíthetőek el a hatályos jogszabályoknak megfelelő pénztárbizonylatok már az ügylet felvitelekor akár automatikusan is, így rengeteg idő megspórolható.