Adófolyószámláról

A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) október végéig több mint másfél millióan kapnak értesítést a hivatalnál nyilván tartott folyószámlájuk 2014 végi egyenlegéről.

Folyószámla-kivonatot csak az kap, aki legalább egy adónemben több mint ezer forinttal tartozik, vagy több mint ezer forint túlfizetése van. A NAV az egyenleg megállapításánál a 2014. december 31-ei állapotot veszi alapul. A kivonat mellett késedelmipótlék-értesítőt csak az találhat, aki fizetési kötelezettségét nem vagy csak késedelmesen teljesítette, és ezért 2014-ben késedelmi pótléka keletkezett, amit egyébként 2015. november 16-ig kell megfizetni.

Azok az adózók, akiknek 2014. január 1. és május 11. között legalább egy elektronikusan benyújtott és feldolgozott bevallásuk vagy adatszolgáltatásuk volt, elektronikus bevallóknak számítanak, így papíron nem kapnak folyószámla-kivonatot és késedelmipótlék-értesítőt sem. Ők az ügyfélkapus regisztráció óta a netes felületen folyamatosan nyomon követhetik folyószámlájuk alakulását, és, ha 2014-ben késedelmi pótlékot kell fizetniük, akkor június végétől megtekinthetik azt is, milyen elmaradásból származik a fizetendő pótlék.

A folyószámla-kivonat, illetve a pótlékértesítő átvétele után az adózónak célszerű azt a kivonat mellékleteként megküldött „Tájékoztató” segítségével saját nyilvántartásával összehasonlítani. Eltérés esetén észrevételt tenni személyesen az ügyfélszolgálatokon, telefonon a 40/20-21-22 számon a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerén (ÜCC) keresztül, vagy írásban lehet. Ehhez a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) letölthető „Folyószámla-kivonatra észrevétel” elnevezésű nyomtatvány nyújt segítséget.